Het grootste voordeel van digitaal werken voor de afdeling Handhaving is dat hun documenten altijd en overal beschikbaar zijn. Op kantoor, bij de klant, het maakt niet uit. Zolang een handhaver een laptop bij zich heeft die verbinding heeft met het netwerk, kan hij digitaal werken. Deze laptops zijn echter uitgerust met minimale software, waardoor deze niet als zelfstandige computer te gebruiken zijn. Het raadplegen van documenten, het opstellen van controlerapporten et cetera kan alleen als er een verbinding is met het netwerk. Een goede verbinding is dus cruciaal.

Het is voor de handhavers wel even wennen om alles via zo'n relatief klein scherm te moeten lezen en opzoeken. Voor het uitvoeren van controles in het veld worden daarom vaak nog fysieke dossiers met vergunningen en tekeningen meegenomen.

Extra kasten

De vergunningen en aanvragen voor vergunningen worden nog wel fysiek op de afdeling bewaard. Daarvoor zijn nu een aantal extra kasten geplaatst. Zeker als de handhavers even snel iets moeten opzoeken, bijvoorbeeld bij een calamiteit, dan is het voor hen vaak minder werk om snel zo'n map te pakken dan te gaan zoeken in de digitale stukken. Ze werken dus in principe digitaal, maar wanneer dat praktisch is, maken ze nog gebruik van papier en zolang bepaalde knelpunten niet zijn opgelost zal dit nog zo blijven.

Harm Mous
senior medewerker handhaving

Niet meer slepen met stapels papier, maar nu nog veel tijd kwijt met alles eenduidig registreren.