Eén van de belangrijkste succesfactoren bij de introductie van digitaal werken is ongetwijfeld de beschikbare hoeveelheid tijd. Waterschap Brabantse Delta heeft veel tijd vrijgemaakt om het project goed voor te bereiden en de organisatie te laten wennen aan digitaal werken.

Hierdoor had het waterschap voldoende ruimte om iedereen 'mee te nemen' en de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. De medewerkers waren natuurlijk nog gewend aan een heel andere manier van werken en bovendien stonden er kilometers papier in de kast. Het veranderen hiervan was niet gemakkelijk. Uitstel nieuwbouw blijkt voordeel

De vertraging die de bouw van het nieuwe centrale kantoor opliep, werd goed benut om alvast te kunnen experimenteren met digitaal werken. In het tijdelijke kantoor hebben verschillende afdelingen hier ervaring mee opgedaan. De medewerkers van het waterschap konden op werkbezoek bij een aantal organisaties die al digitaal werkten, zoals de gemeente Den Bosch. Hier konden zij ook een eerlijk antwoord krijgen op al hun vragen, zorgen en bedenkingen.

Neem de tijd

Het advies is dan ook: neem je tijd en bereid je medewerkers goed voor. Besteed hierbij vooral aandacht aan de medewerkers die al heel lang gewend zijn om met papier te werken. Wanneer er veel druk zit op het project, krijgen medewerkers het gevoel dat het van bovenaf wordt opgelegd. Zorg er dus voor dat er voldoende tijd is om iedereen mee te krijgen.

Arnold Hieltjes
afdelings- hoofd ICT

Neem de tijd voor testen en experimenteren, ga vooral ook bij andere organisaties kijken.